Suda Doğum Nedir? | Hamilelik | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Suda doğum nedir?

Tarih: 18 Mart 2020 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Suda doğum nedir?

SUDA DOĞUM


Dünyanın gelişmiş ülkelerinde anne adaylarına farklı doğum seçenekleri sunulmaktadır. Bunlardan biri de SUDA DOĞUMdur.


Su, canlıların hayatını sürdürmesi için gerekli olan ve bu sebeple hayati önem taşıyan dünya üzerindeki en mucizevi maddedir.

Çoğumuz su kenarında kendimizi iyi hissederiz. Vücudumuzun ortalama %60’ı sudur. Bu yakınımızdaki suyla manyetik bir bağlantı kurmaktadır. O zaman vücudumuzdaki negatif enerji suların bu gizli manyetik dalgalarının tesiri ile kaybolup, yerine pozitif enerji dolu hissediyoruz...

Ayrıca insanlık tarihi boyunca su ağrıları azaltma ve rahatlama amacıyla kullanılmıştır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Su hayatın bu kadar içindeyken hayatın ta kendisine başlatan doğum eylemini sudan ayrı düşünmek haksızlık olur

Suda doğum nedir?

Bilinen ilk suda doğum, 1803 yılında Fransa′da, doğumu çok uzun süren bir kadının doğumunu kolaylaştırmak amacıyla sıcak su dolu bir küvete girmesiyle gerçekleşmiş. Sıcak su içinde yatarak doğum sancılarını azaltmak, onlarca yıldır uygulanan bir klinik uygulamaydı. Fakat, bu çok kısa süreler için ve doğumun erken evrelerinde yapılmaktaydı. Daha sonraları 1970′lerde Rusya ve Fransa′da başlayan suda doğumun gerçekleşmesi akımı 1980 ve 1990′larda İngiltere, Kanada ve diğer Avrupa ülkelerinde yaygınlaştı. 1983 yılında ünlü İngiliz tıp dergisi Lancet′de yayınlanan bir makale, konunun İngiltere ve kıta Avrupa′sında birden popüler olmasına yol açtı. İngiltere′de kadın hastalıkları ve doğum biliminin en üst kuruluşu olan Royal College of Obstetricians and Gynecologists (RCOG) 1990, 1994 ve en son olarak 2001 yıllarında bu konuyla ilgili görüşlerini tıp dünyasına açıkladı. Ülkemizde ise suda doğum son yıllarda yaygınlaşmıştır.

Neden doğum için alternatif arayış içerisindeyiz?

• Doğum ile ilgili farklı uygulamalar geliştirilmesi anne adayının kendini daha rahat hissetmesini sağlar.

• Doğum ağrısı ve korkusunu en aza indirmesine katkı sunar.

• Doğal doğum için hoş bir alternatiftir.

• Sezaryen oranlarını düşürmek için bir seçenektir.

• Anne adayına doğum için seçme şansı sunmak motivasyonu arttırır.

Modern dünyanın anne adayı ne istiyor?

• Doğumhanenin ışıklı ve gürültülü ortamı yerine daha rahat, güvenli ve konforlu bir ortamda doğum yapmak.

• Doğum ağrısını az hissetmek.

• Doğum eylemi sürerken daha rahat hareket edebilmek.

• Doğum eyleminde kendi kararlarını alıp süreci yönetebilmek.

• Daha az tıbbi girişime maruz kalmak.

• İlaç dışı yöntemlerden faydalanmak.

• Doğum eylemini bir ritüele dönüştürmek.

Suda doğumu kimler neden tercih ediyor?

Bebek anne karnındaki yaşamını su kesesinde sürdürdüğü için suda doğum yapmanın hem anne açısından hem de bebek açısından faydalı olduğu bilinmektedir.

Suda doğum genellikle normal doğum yapmak isteyen, damar ya da belden ağrı kesici almadan doğum süresini kısaltmak isteyen, ilaç dışı diğer yöntemlerden faydalanmak isteyen ve suda doğum konusunda bilgi sahibi olan anne adayları tarafından tercih edilmektedir. Doğum esnasında rahimde kasılmalar yaşanır. Bu kasılmalar anne adaylarında farklı seviyelerde ağrı olarak hissedilir. Suda doğum esnasında gebe kadın yaşanan kasılmaları daha kolay karşılar ve daha az ağrı hisseder. Sıcak suyun etkisi ile kaslar yumuşar ve doğum eylemi daha hızlı ilerler.

Suda doğum yapmak isteyen bir anne nasıl hazırlanmalıdır?

• Öncelikle gebelik dönemindeki doktor kontrollerini ihmal etmemelidir.

• Gebeliğin 13. Haftasından itibaren doktorun bilgisi ve onayı doğrultusunda egzersizlere ve nefes çalışmalarına başlamalıdır.

• Gebelikte düzenli egzersiz anneye birçok fayda sağlar. Bunlardan biride güçlü bir pelvik tabandır. Doğum eylemini yönetirken doğru nefes ve güçlü bir pelvik taban kazanımdır.

• Anne ve baba adayı gebeliğin 28.haftasından sonra Doğuma hazırlık eğitimi almalıdır.

Suda doğum nasıl gerçekleşmektedir?

• Suda doğum, kadının rahat hareket edebileceği aktif doğum pozisyonlarını kullanabileceği bir havuzda gerçekleşir.

• Suda doğum esnasında bu konuda özel eğitim ve deneyim sahibi bir ebe süreci yönetir. Gebeyi ve bebeği yakından takip ederek doktora bilgi verir. Doğum bir ekip işidir.

• Suda doğum yapacak olan anne adayı doğum sancılarının başlamasıyla birlikte aktif eyleme girdiğinde, 36 ve 38 derece arasında havuza alınır. Suda doğum sırasında sıcak suyun gevşetici etkisinden faydalanılarak anne ve bebek yakından takip edilir. Havuzun hijyeni sürekli olarak kontrol edilir. Bu sırada bebeğin kalp atışları izlenir. Ve bebek doğar doğmaz suyun içinden alınıp annesinin göğsüne konulur. Ve kordonu kesilir.

• Suda doğumun en önemli faydası anneye daha rahat bir doğum imkanı sunmasıdır. Suda doğum esnasında su sıcaklığı ve suyun kaldırma kuvveti sayesinde rahme giden kan akımı artış göstermekte, rahim kasılmaları artmakta ve artan oksijen nedeniyle doğum esnasındaki ağrı ve sancılar azalmaktadır. Su bebeğin rahimden çıkış bölgesini daha gevşek hale getirmeye fayda sağlar, bu da bebeğin çıkışını daha kolay bir hale getirmektedir ve o bölgenin yırtılma ihtimalini daha da azaltmaktadır.

Bebek suyun altında nefes alır mı?

Normal koşullarda bebek suyun altında nefes almaz. Suyun sıcaklığı ve bebeğin başının suyun içinde olması nefes alma refleksini engeller. Soğuk ise, nefes alma refleksini körükler. Bebeğin başı sıcak suyun içinden çıkartılıp daha soğuk olan havayla temas ettiğinde nefes alma refleksi harekete geçer ve bebek nefes almaya başlar. Bebeğin suyun içinde olduğu birkaç saniye içinde bebek oksijeni tüm gebelik boyunca olduğu gibi, kordondaki anne kanı aracılığı ile alır. 38 derece arasında ayarlanmaktadır.

Suda doğumun faydaları nelerdir?

Asıl fayda, doğum sırasında annenin daha rahat ve ağrısız doğum sürecini yaşamasına yardımcı olmaktır. Suyun sıcaklığı ve kaldırma gücü nedeniyle rahme giden kan akımı artar, rahmin kasılmaları etkinleşir, artan oksijen nedeniyle ağrılar azalabilir. Su vajenin ağzını, yani bebeğin çıkış noktasını daha gevşek hale getirebilir. Bu da o bölgenin doğumda yırtılması olasılığını azaltabilir. Bebek için ise, bilimsel verilerden çok suda doğumu gerçekleştiren tıbbi personelin ve annelerin gözlemleri söz konusudur. Bu kişiler bebeğin kesenin içindeki sıvı bir ortamdan yine sıvı bir ortama doğarak daha yumuşak ve stressiz bir geçiş yaptığını ve bu bebeklerin daha az ağlayan, daha sakin bebekler olduğunu savunuyor

Suda doğum kimler tarafından tercih edilemez?

Bir kadın normal doğum için tüm koşulları uygunsa suda doğum yapabilir.

Herpes gibi genital bölgede enfeksiyonu olanlar, erken doğumlar, pre-eklampsi (gebelik zehirlenmesi) veya diyabet (şeker) gibi hastalıkları olanlar, bebeğinde gelişme geriliği saptananlar, doğum sırasında bebeğin kalp atışlarında bir oksijen azlığı şüphesi oluşanlar, doğumda yoğun mekonyum (bebeğin dışkısı) görüldüğü durumlarda, annenin suyunun erken gelmesi, bebeğinin eşinin önde olması ve aşırı kanama görülen durumlarda da suda doğum yapılamamaktadır. Bebeğin rahimde sürekli kalp atımının izlenmesi gereken durumlar yaşanıyorsa bu gibi durumlarda da suda doğum gerçekleştirilemez. Anne aşırı kiloya sahipse ve annenin sistemik rahatsızlıkları ile enfeksiyonları var ise bu gibi bir durumda da asla suda doğum tercih konusu olamaz.

Her kadın ve her doğum özeldir. Hiç bir zaman tek bir doğru yoktur. Suda doğum da bu özel yolculuktaki seçeneklerden biridir. Anne adaylarına bahar tadında doğumlar dilerim.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X