Özgül öğrenme bozukluğunda beynin bilgiyi alması ve işlemlemesi normalden farklıdır. Bu durum bir çeşit nörogelişimsel bozukluk olarak değerlendirilmektedir. Alt boyutlardan en az birisinin görülmesi neticesinde kişi tanı alabilmektedir.
Özgül öğrenme bozukluğu üçe ayrılmaktadır:
Yukarıda alanlarına göre özgül öğrenme bozukluğu belirtileri listelenmiştir ancak bazı ortak belirtiler her alt tipi yaşayan kişide görülebilmektedir. Bu ortak belirtiler şunlardır:
Bu bozukluğa sahip olan kişilerin zeka seviyesi normal veya normalden daha yüksektir.
Yapılan araştırmalara göre genetik faktörler ve çevresel faktörlerin birbirleriyle olan etkileşimi nedeniyle özgül öğrenme bozukluğu oluşabilmektedir. Yatkınlaştırıcı faktörlerin bazıları şöyledir:
Tanı konulurken çocuğun okul içerisindeki durumunun değerlendirilmesi için öğretmene bazı formlar gönderilmektedir. Birtakım testler yapılarak çocuğun durumu değerlendirilebilir. Tanının bir çocuk psikiyatristi tarafından konulmasının ardından çocuk özel eğitime yönlendirilir. Bazı durumlarda özgül öğrenme bozukluğuna eşlik eden dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, kaygı bozukluğu gibi durumlar görülebilmektedir. Böyle bir durumda ek olarak bu hastalıkların da tedavisinin yapılması gerekmektedir. Çocuk psikiyatristi, çocuk psikoloğu ve özel eğitimcinin birlikte çalışıyor olması daha etkilidir.
Özgül öğrenme güçlüğünün oluşmasının nedeninin çocuk olmadığı aileler tarafından bilinmelidir. Çocuk bunun için suçlanmamalıdır. Çocuğu motive edici yöntemler bulunmalıdır. Çocuğun akademik anlamda ilgisini canlı tutabilecek yollara başvurulmalıdır. Gerekli olursa özel eğitiminin sayısı arttırılabilmelidir. Çocuk bir şey başardığında teşvik edilmelidir. Yapamadığı zamanlarda ise motivasyonunu kıracak konuşmalardan kaçınılmalıdır. Çocuğu motive edebilecek özgül öğrenme bozukluğu olan bilim insanları örnek verilebilir. Öğretmeni bu duruma dair bilgilendirilebilir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.