Özgül Öğrenme Bozukluğu | Çocuklu Dünya
 
Gelişim Sorunları

Özgül Öğrenme Bozukluğu ve Tedavisi

Tarih: 20 Ağustos 2021 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Özgül Öğrenme Bozukluğu ve Tedavisi

Özgül Öğrenme Bozukluğu

Kişinin yaşına, gelişimsel özelliklerine, zeka seviyesine ve aldığı eğitime kıyasla öğrenme becerilerinin yaşıtlarına oranla daha düşük olmasına özgül öğrenme bozukluğu denilmektedir.

 

Özgül Öğrenme Bozukluğu Nedir?

Özgül öğrenme bozukluğunda beynin bilgiyi alması ve işlemlemesi normalden farklıdır. Bu durum bir çeşit nörogelişimsel bozukluk olarak değerlendirilmektedir. Alt boyutlardan en az birisinin görülmesi neticesinde kişi tanı alabilmektedir.

Özgül Öğrenme Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?

Özgül öğrenme bozukluğu üçe ayrılmaktadır:

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

  • Disleksi: Bireyin okuma alanında güçlük çekmesi veya gecikme yaşamasıdır. Bu sebeple genellikle çocuklarda 1. ve 2. sınıf dönemlerinde fark edilmektedir. Genellikle b-d, b-p, m-n, u-n gibi harflerin okunurken karıştırıldığı bilinmektedir. Disleksisi olan bireylerde satır atlama ve heceleri ters okuma gibi durumlar görülmektedir.
  • Disgrafi: Bireyin yazma alanında güçlük çekmesi veya gecikme yaşamasıdır. Çoğunlukla çocuklarda 1. ve 2. sınıf dönemlerinde fark edilmektedir. Yazıları yaşıtlarına oranla düzensiz ve biçimsizdir. Birçok yerde imla hataları yapılır. Kelimeler arasındaki boşluklara dikkat edilmez. Çok bitişik veya ayrık yazılır. Bazı harfler ters yazılır. Düzgün cümle kurma yetenekleri zayıftır. Büyük ve küçük harf yazımında hatalar yapılır. Çoğunlukla p, d, b, g, h, y, s, u, 6, 9 gibi harf ve rakamları yazarken karıştırılır.
  • Diskalkuli: Bireyin matematik alanında güçlük çekmesi veya gecikme yaşamasıdır. Sayısal sembolleri tanıma, hesap yapma ve sayısal ilişkileri algılama alanında güçlük görülmektedir. Çoğu kişide 1. ve 2. sınıf dönemlerinde fark edilmektedir. Matematik problemini anlamakta zorluk yaşanır. Rakamlar karıştırılır ve ters yazılır. Büyüklük veya küçüklük algılamada zorlanılır. Matematik problemi yapılırken basamak kaydırma unutulur. Para işlemlerinde zorlanılır. Çarpım tablosu zor öğrenilir. Dört işlemde güçlük çekilir. Genellikle 6-9, 4-7, 2-5, 3-8 gibi rakamlar karıştırılır.

Özgül Öğrenme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Yukarıda alanlarına göre özgül öğrenme bozukluğu belirtileri listelenmiştir ancak bazı ortak belirtiler her alt tipi yaşayan kişide görülebilmektedir. Bu ortak belirtiler şunlardır:

  • Okunan veya dinlenen metni akış sırasına göre anlatmada güçlük
  • Sağ ve sol öğrenmede güçlük
  • Konumu öğrenmede güçlük
  • Saati öğrenmede güçlük
  • Ayları öğrenmede güçlük
  • Haftanın günlerini öğrenmede güçlük
  • Mevsimleri öğrenmede güçlük

Özgül Öğrenme Bozukluğu Olanların Zeka Seviyesi Nasıldır?

Bu bozukluğa sahip olan kişilerin zeka seviyesi normal veya normalden daha yüksektir.

Özgül Öğrenme Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre genetik faktörler ve çevresel faktörlerin birbirleriyle olan etkileşimi nedeniyle özgül öğrenme bozukluğu oluşabilmektedir. Yatkınlaştırıcı faktörlerin bazıları şöyledir:

  • Bebeğin anne karnında nikotine maruz kalması
  • Bebeğin anne karnında alkole maruz kalması
  • Düşük doğum kilosu
  • Genetik yatkınlık

Özgül Öğrenme Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?

Tanı konulurken çocuğun okul içerisindeki durumunun değerlendirilmesi için öğretmene bazı formlar gönderilmektedir. Birtakım testler yapılarak çocuğun durumu değerlendirilebilir. Tanının bir çocuk psikiyatristi tarafından konulmasının ardından çocuk özel eğitime yönlendirilir. Bazı durumlarda özgül öğrenme bozukluğuna eşlik eden dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, kaygı bozukluğu gibi durumlar görülebilmektedir. Böyle bir durumda ek olarak bu hastalıkların da tedavisinin yapılması gerekmektedir. Çocuk psikiyatristi, çocuk psikoloğu ve özel eğitimcinin birlikte çalışıyor olması daha etkilidir.

Özgül Öğrenme Bozukluğu Olan Çocuklara Ailelerin Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?

Özgül öğrenme güçlüğünün oluşmasının nedeninin çocuk olmadığı aileler tarafından bilinmelidir. Çocuk bunun için suçlanmamalıdır. Çocuğu motive edici yöntemler bulunmalıdır. Çocuğun akademik anlamda ilgisini canlı tutabilecek yollara başvurulmalıdır. Gerekli olursa özel eğitiminin sayısı arttırılabilmelidir. Çocuk bir şey başardığında teşvik edilmelidir. Yapamadığı zamanlarda ise motivasyonunu kıracak konuşmalardan kaçınılmalıdır. Çocuğu motive edebilecek özgül öğrenme bozukluğu olan bilim insanları örnek verilebilir. Öğretmeni bu duruma dair bilgilendirilebilir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X