Emzirme Dönemi | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

Emzirme Hakkında Merak Ettikleriniz

Tarih: 10 Eylül 2017 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Emzirme Hakkında Merak Ettikleriniz

Bebeklerde Emzirme ve Emzik Kullanımı

 

Bebeğin anne tarafından emzirilmesi biyolojik olarak fayda sağlamanın yanında psikolojik olarak da yararlıdır. Anne ve bebek arasındaki güvenli bağlanmanın temelleri bebek emzirilirken atılmaktadır.

 

Emzirmenin Anne ve Bebek İlişkisindeki Önemi

Bebeğin dünyaya gelmesinden itibaren ilk 6 aylık süreçte anne ve bebek arasındaki duygusal doyumun ilk temelleri emzirme döneminde atılmaktadır. Bu sebeple sağlık koşullarının engel olmadığı annelerin bebeğin biyolojik sağlığına katkı sağlamanın yanında psikolojik iyi oluşunu da arttırmak için bebeklerini emzirmeye dikkat etmeleri gerekmektedir. Emzirme, anne ve çocuk arasındaki fiziksel temasın yanında duygusal da bir temastır. Bebeğin emzirildiği zamanlarda annenin onunla göz teması kurması, şefkatli dokunuşları, yumuşak ses tonu ve sıcak bir gülümsemesi bebek için duygusal doyumun ilk işaretleridir. Bunlar sağlandığı takdirde bebek kendisini güvende hissetmektedir ve dünyanın güvenli bir yer olduğu bilincine varmaktadır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Emzik Kullanmak Doğru Mu?

Emzik kullanmanın bazı yararları olduğu gibi doğru kullanılmadığı takdirde zararları da bulunmaktadır. Doktorunuza danışarak biyolojik olarak yararları ve doğru kullanılmadığında biyolojik zararları ile ilgili bilgi edinmeniz sizin için faydalı olacaktır. Bu yazı, emzik kullanmanın bebeğe psikolojik yararları ve doğru kullanılmadığı takdirde psikolojik zararları üzerine konu alınmış bir yazıdır.

Birçok anne bebeği için emzik kullanımının doğru olup olmadığı konusunda kararsız kalmaktadır. Doğal ebeveynlik yaklaşımına göre bebeğin emzik kullanıp kullanmamasına anne kendisi karar vermelidir çünkü bu noktada güç annenin kendisindedir. Annenin bu kararı verirken dikkat etmesi gereken bazı soru işaretleri bulunmaktadır. Bu soru işaretleri aşağıda listelenmiştir:

  • Bebeğin hiçbir ihtiyacı olmamasına rağmen bebeğe emzik veriliyor mu?
  • Emzik tıpkı memede olduğu gibi bebeğin ağlamasını susturmak için kullanılıyor mu?
  • Emzik, bağımlı olunan memeyi bırakmak için bir aracı rolü mü üstleniyor?

Eğer bu sorulara anne evet cevabı veriyorsa bu noktada emzik kullanımının çocuğa yarar vermekten ziyade psikolojik olarak zarar verebileceği düşünülmektedir. Bebeğin hiçbir ihtiyacı olmamasına rağmen anne, bebeğin emzik kullanmasını istiyorsa anne bebekle ilgili aşırı kaygılı veya koruyucu bir tutum içerisinde olabilir. Emziğin bebeğin ağlamasını susturmak için bir araç olarak kullanılması ise bebeğin duygu regülasyonunu sağlaması veya sakinleşmesi için bir araç rolü üstlenebilir. Bu durumda da bebek, emziğe bağımlı hale gelebilmektedir. Ağlamayı susturmak için verilen emzik, kısa vadede çözüm gibi görünürken uzun vadede bebeğin bu objeye bağımlı hale gelmesine ve ağlamasının bir problem olduğunu hissetmesine neden olabilmektedir. Son olarak memeye bağımlı olan bebeğin memeyi bırakması için emzik vermeyi tercih eden anneler, bebeğin bağımlı olduğu bir nesneden diğer bir bağımlılık nesnesine geçmesine neden olabilirler. Bu durumda bebeğin bağımlılığı ortadan kalkmazken bağımlılık nesnesinin sadece adı değişmektedir.

Emzik Hangi Zamanlarda Kullanılmalı?

Emziğin günümüz modern toplumunda bebeğe bakım veren kişiler için kurtarıcı bir nesne olduğu bilinmektedir. Yukarıdaki koşullara dikkat etmiş olan annenin veya babanın bazı zorlu zamanlarda emziği kullanmak istemesi normal olarak karşılanabilmektedir. Örneğin çocuğun güvenliğinin söz konusu olduğu durumda çocuk hiçbir şekilde sakinleşmiyorsa bu anda bebeğin sakinleşmesi için yaşına uygun emzik kullanılabilir.

Emzik Nasıl Kullanılmalıdır?

Attachment Parenting International (Bağ Odaklı Ebeveynlik) yaklaşımına göre emziğin kullanılacağı durumlarda annelerin özen göstermesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Emzik tıpkı memede olduğu gibi emziriliyormuş gibi bir pozisyonda verilmelidir. Bu zamanlarda bebeğin anne sütü aldığı zamandaki gibi anne bebeğiyle göz teması kurarak, şefkatli bir şekilde dokunarak ve sıcak bir ses tonu kullanarak emziği vermelidir. Bu koşullar sağlandığı taktirde bebek emzik yerine bakım verenle kurmuş olduğu ilişkiyi sakinleşme aracı olarak kullanabilmektedir.

Bebek Emziğe Nasıl Alıştırılır?

Bazı yöntemler kullanarak bebeğinizin emziğe alışmasını sağlayabilirsiniz:

· Bebeği emzirir pozisyonda tutarak emzik verebilirsiniz.

· Anne memesine benzer şekildeki emzikleri tercih edebilirsiniz.

· Anne sütünü emziğe damlatıp öyle verebilirsiniz.

· Bebeğiniz emziği emmeye çalışırken destekleyebilirsiniz.

· Denediğiniz emzik olmadıysa başkalarını deneyebilirsiniz.

Emzik Bırakırken Yapılan Hatalar Nelerdir?

  • Emzik bırakırken ailelerin yaptığı bazı hatalar bulunmaktadır. Bu hataların ne olduğuna dikkat ederek onları yapmaktan kaçınabilirsiniz. Aşağıda bu hatalar listelenmiştir:
  • Bebek hazır olmadan emziği bırakmak
  • Anne hazır olmadan emziği bırakmak
  • Bebekten uzakta kalarak bırakmak
  • Bebek emmeye karşı aşırı ilgili iken bırakmak
  • Bebeğin güvende hissetmediği ve huzursuz olduğu bir anda bırakmak
  • Bebeğe başka bir eğitim verilmeye çalışıldığı zamanda bırakmak (ör: ayrı yatakta veya ayrı odada uyuma eğitimi gibi)
  • Emziğe saç yapıştırmak
  • Emziğe acı biber sürmek
  • Emziğin ucunu kesmek
  • Emziği azaltarak değil de birden kesmek

ÇocukluDünya Editörünün mesajı: Anne sütü, bebeklerin doğum anından itibaren onlar için en önemli ihtiyaçtır. Anne sütü bebeğin bir besini olmaktan çok daha fazlasıdır. Yeni doğan bu sayede başta annesiyle daha sonra da yavaş yavaş dış dünya ile iletişim kurmaya başlar. Emzirme sırasında gerçekleşen ten teması bebeği rahatlatmasının yanı sıra kendini güvende hissetmesini sağlar. Bu da bebekle anne arasındaki güven bağının temellerini kurar.

Anne sütü bebeğin gelişim döneminde ihtiyacı olan tüm besin içeriklerini içerdiği gibi bebeğin hastalıklara karşı savaşabilmesi için koruyucu antikorlar da içerir. Anne sütünde bulunun bu antikorlar diğer ek gıdalarda bulunmaz. Bebeğin anne sütü alarak beslendiği bu döneme ek olarak ileriki yaşlarda da karşılaşabileceği hastalıklara karşı çocuğun bağışıklığının güçlenmesini sağlar.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X