Üstelik geçirilen bir ameliyat sonrasında bile yeniden hamile kalındığında normal doğum yapılması mümkün olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Müzeyyen Almora Güleryüz, dış gebelik hakkında bilgi verdi.
Dış gebelik, embriyonun rahim içerisinde yerleşmesi gereken normal dokudan daha farklı bir yere yerleşmesi sonucu oluşan gebeliktir. Genelde rahim dışı gebelik olarak da adlandırılır. Dış gebeliğin en sık yerleştiği bölgeler tüpler, rahim ağzı, yumurtalıklar ve karın içidir. Bazen sağlıklı iç gebelikle birlikte dış gebelik de görülebilir. Buna da heterotopik gebelik denir.
Embriyonun geçişine izin vermeyen tüplerde oluşan yapısal bozukluklar dış gebeliğin en sık nedenlerindendir. Bu bozukluklara sebep, çoğunlukla daha önce geçirilmiş karin içi enfeksiyonlar, karın içi cerrahi işlemlerdir. Enfeksiyon ve cerrahi işlemler sonrasında kanallarda oluşan yapışıklıklar, blokajlara ve anatomik değişikliklere neden olarak embriyo dediğimiz canlı hücrenin rahime yani yerleşeceği bölgeye ulaşamamasına sebep olur.
Dış gebeliğin klasik 3 belirtisi şöyle sıralanabilir:
Bunun dışında büyümüş dış gebelik karın içerisinde kanama yapacağından omuz ve sırta vuran şiddetli ağrı, halsizlik, tansiyon düşüklüğü de görülebilmektedir.
Dış gebelik için 35 yaş üzerinde olanlar, daha önce karın içi herhangi bir ameliyat geçirenler, rahim ve yumurtalık iltihabı geçirenler, spiral kullananlar, sigara içenler, endometriozis hastaları, tüpleri bağlananlar, sadece progesteron içeren doğum kontrol hapları kullananlar ve tubal cerrahi geçirmiş olanlar dış gebelik için risk grupları arasında yer alır.
Dış gebeliğin teşhisinde öncelikle anamnez alımı ve fiziki muayene önemlidir. Hastanın adet gecikmesi ve şikayeti muayenede sorgulanır. Transvaginal ultrasonda da dış gebelik ürünü görülebilir. Laboratuvar olarak b-hcG (gebelik hormonu) ve progesteron seviyelerinin anormal değerleri şüphe uyandırır. Bunların belli aralıklarla takibi önemlidir. Kanda gebelik testi yüksek olmasına rağmen vajinal ultrasonda gebelik kesesinin görülmemesi dış gebeliği düşündürür.
Dış gebelikte tedavi 3 türdür. Uygun kişilerde bekleyerek durum takip edilebilir. Eğer hastanın durumu iyi ise şartlar uygunsa dış gebelikte gerileme mümkün olabilir. Bunun yanında hastaya enjeksiyon şeklinde ilaç uygulanabilir. Verilen ilacın, hızla bölünen gebelik hücrelerinin büyümesini durdurma özelliği vardır. Kullanım için hastaneye yatmak gereklidir. Düzenli kan testleriyle gebelik hormon değerinin düşüp düşmediği takip edilir. Eğer ilaç tedavisi başarılı olmazsa tüpün hasara uğraması veya kanaması, ultrasonda gebeliğin belli bir büyüklük üzerinde olması durumunda cerrahi tedavi yapılır. Bu durumda tüpün hepsi veya bir bölümü alınır. Operasyon açık veya kapalı ameliyat tarzında yapılabilir
Tedavinin şekline göre tekrar gebe kalma dönemi farklılaşmaktadır. Eğer ilaç tedavisi yapılmış ise en az 3 ay gebelikten korunmak gerekir. Kapalı ameliyat sonrası ise 2 adet döneminin geçmesi beklenir. Açık yöntemle ameliyat edildi ise yara iyileşmesi için 4 ile 6 ay gebe kalmak için beklenilmelidir.
Dış gebelik geçirenlerin en önemli endişesi; "Bir daha çocuğum olmayacak mı?" veya " Tekrar sağlıklı bir gebelik yaşayabilir miyim?" duygusudur. Dış gebeliğin tekrarlama olasılığı yüzde 4 ile 15 arasında değişebilmektedir. Bu da geçirilen cerrahi veya yapılan tedavinin sonucuna göre de değişir. Eğer koruyucu cerrahi olarak tüp alınmayıp sadece içi temizlenmiş ise, burada tekrar dış gebelik oluşma olasılığı vardır. Tüpün tamamı alınmışsa diğer tüpten gebe kalmak mümkün olduğu için gebelik şansı yüksektir. Bu kadınların bir sonraki sağlıklı gebeliklerinde vajinal doğum şansı vardır. Geçirdikleri ameliyat bile olsa rahime herhangi bir kesi yapılmadığı için çok rahat vajinal doğum yapabilirler.
Dış gebelik erken teşhis edilmesi gereken bir durumdur. Aksi takdirde hayati risk oluşabilir. Çünkü gebelik yapısının yerleştiği doku, gebelik büyüdükçe yırtılıp kanamaya neden olur. Geç kalınmış durumlarda kanamayı durdurmak ve bu hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak gereklidir. Gelişmiş ülkelerde bile dış gebelik kaynaklı kayıp oranları yaklaşık binde 3′tür. Onun dışında dış gebelik tekrar dış gebelik oluşma riskini artırır, kanalların kapanması yüzünden kısırlık yapabilir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.