Çocukluk Dönemi Korkuları Nasıl Yenilir? | Çocuklu Dünya
 
Gelişim Sorunları

Çocukluk Dönemi Korkuları Nasıl Yenilir?

Tarih: 20 Ocak 2018 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Çocukluk Dönemi Korkuları Nasıl Yenilir?

Çocuğun Korkularını Yenmesi

 

Korkular, üzüntü mutluluk ve heyecan gibi olağan ve doğal bir duygudur. Görünen ya da görünmeyen herhangi bir tehlike durumunda tüm canlıların doğal bir kendini koruma mekanizmasıdır. Korku, içinde bulunulan tehlikeli duruma uygun tepki verilmesini sağlar.

 

Çocukluk korkuları nın büyük bir kısmı gelişim sürecinin doğal bir parçasıdır. Bu korkular çocuğun yaşına ve gelişim dönemine göre farklılık gösterebilmektedirler. Çocuğun bu korkular ile baş etmesini öğrenmesi, gelişim süreci için önemli bir adımdır. Bazı korkular durumsal da olabilmektedir, çocuk daha bebeklikten itibaren etrafını izlediğinden ailenin bir korkuyu yaşadığını gördüğünde bunu öğrenebilmektedir. Örneğin, köpekten korkup kaçan bir anneyi taklit ederek köpekten korkma eğilimi gösterebilmektedirler. Bir diğer neden ise, ailenin yanlış tutumlarından kaynaklanabilmektedir. Aile, “Yaramazlık yaparsan seni polise vereceğim” diyen tehdit ettiğinde çocuğunda polis korkusu gelişebilecekken “elimi bırakırsan hırsızlar seni alıp götürür” diyen bir ailenin çocuğunda hem yalnız bir şeyleri yapamama hem de hırsız korkusu ortaya çıkabilmektedir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebeklik döneminde gürültülerden, bilmediği nesnelerden veya yabancı kişilerden korkabilmektedir. Bebeğin 9.aya gelmesi ile birlikte anneden ayrılma korkusu kendini göstermeye başlar. Ayrıca bebek acıktığında, susadığında ve altı değiştirilme ihtiyacı hissettiğinde de korku tepkisi verebilmektedir.

 

 

2-3 Yaş Korkuları

2 – 3 yaş arasındaki çocuklar daha çok köpekten, kediden, yılandan, karanlıktan, yüksek seslerden, gök gürültüsünden ve yalnız kalmaktan korkabilirler. Bu yaş aralığındaki çocuğun yaşadığı korkular çok yoğundur. Bunun sebebi de daha evvelden fark edemediği ve anlayamadığı durumları artık kendisine bir tehdit olarak algılamasından kaynaklanmaktadır.

3-6 Yaş Korkuları

3 – 6 yaş arasında çocuk daha çok öcüden, karanlıktan, hırsızdan, başına bir şey geleceğinden, doktordan, dilenciden ve çizgi filmde gördüğü kötü karakterlerden korkmaya başlar. Bu dönemde çocuk somut olayların yanında düşlediği ve hayal ettiği soyut olaylardan da korkar. Çocuk büyüdükçe, etrafını tanımaya başladıkça, zihinsel, bilişsel ve duygusal gelişimi arttıkça bu korkularla daha rahat baş edebilir hale gelecektir.

6 Yaş Korkuları

Çocuğun ilkokula başlamasıyla beraber hayal ve gerçeği iyice ayırt etmeye başlar ve korkularda da azalma görülür. Bu dönemde çocuklar daha çok okuldaki başarısızlığı, çirkin olması gibi kendisi ve içinde bulunduğu ortamla ile ilgili korkular yaşar.

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Nuşin Bilgin’in “Çocukluk Çağında Depresyon Etkenleri” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

 

 

Çocukluk Dönemi Korkuları İçin Anne – Babalar Neler Yapabilirler?

  • Bu korkunun gelişimsel sebeplerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek olayla baş etmek açısından önemlidir. Eğer ailenin yanlış tutumundan veya ailede biri korktuğu için ondan korkuyorsa burada ailenin tutumunu değiştirmesi gerekmektedir.
  • ocuğa korku anlattırılabilir, hatta resimden yardım alınabilir. Çocukların kelime hazneleri yetişkinler kadar gelişmediğinden onların kendini ifade edebilme yollarından bir tanesi de resim çizmektir. Dolayısı ile korkunun resmini çizdirmek ve onun hakkında konuşmak çocuğun rahatlamasına da yardım edecektir.
  • Ailenin kesinlikle yargılamadan, dalga geçmeden, hafife almadan çocuğu kabul eden bir konuşma tarzıyla yaklaşması önemlidir. Anlaşıldığını hisseden çocuk kendini güvende hissedecektir.
  • Çocuğun korkularını yenmesi için aşamalı egzersizler yapılabilir. Örneğin, karanlıktan korkan bir çocukla birlikte onun elinden tutarak karanlık yere girmek ışığı açarak ona destek olmak gibi. Ya da köpekten korkan bir çocuğun yanında annenin veya köpeği sevmesi ardından çocuk kendini hazır hissettiğinde ona köpeği sevmesi için destek olmak…

 

 

  • Çocuklarda fiziksel temas çok önemli olduğundan, korktuğu zaman ona sarılmak, öpmek, saçını okşamak korku anında rahatlamasına yardım edecektir.
  • Korkusunun üzerine gitmesi için onu zorlamamak gerekmektedir. Karanlıktan korkan çocuğu tek başına odasına yollamak veya köpekten korkan çocuğa zorla köpeği sevdirmek gibi…
  • Uyku öncesinde çocukla daha fazla vakit geçirmek sohbet etmek veya hikâye okumak rahatlamasına neden olacağından özellikle gece korkuları olan çocuğun uykuya daha rahat geçmesine yardımcı olacaktır.
  • Çocuğun yaşamını etkileyen ve günlük rutinleri aksatan bir seviyeye ulaşmışsa bir uzmandan destek alması gerekmektedir.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X