Çocukluk korkuları nın büyük bir kısmı gelişim sürecinin doğal bir parçasıdır. Bu korkular çocuğun yaşına ve gelişim dönemine göre farklılık gösterebilmektedirler. Çocuğun bu korkular ile baş etmesini öğrenmesi, gelişim süreci için önemli bir adımdır. Bazı korkular durumsal da olabilmektedir, çocuk daha bebeklikten itibaren etrafını izlediğinden ailenin bir korkuyu yaşadığını gördüğünde bunu öğrenebilmektedir. Örneğin, köpekten korkup kaçan bir anneyi taklit ederek köpekten korkma eğilimi gösterebilmektedirler. Bir diğer neden ise, ailenin yanlış tutumlarından kaynaklanabilmektedir. Aile, “Yaramazlık yaparsan seni polise vereceğim” diyen tehdit ettiğinde çocuğunda polis korkusu gelişebilecekken “elimi bırakırsan hırsızlar seni alıp götürür” diyen bir ailenin çocuğunda hem yalnız bir şeyleri yapamama hem de hırsız korkusu ortaya çıkabilmektedir.
Bebeklik döneminde gürültülerden, bilmediği nesnelerden veya yabancı kişilerden korkabilmektedir. Bebeğin 9.aya gelmesi ile birlikte anneden ayrılma korkusu kendini göstermeye başlar. Ayrıca bebek acıktığında, susadığında ve altı değiştirilme ihtiyacı hissettiğinde de korku tepkisi verebilmektedir.
2 – 3 yaş arasındaki çocuklar daha çok köpekten, kediden, yılandan, karanlıktan, yüksek seslerden, gök gürültüsünden ve yalnız kalmaktan korkabilirler. Bu yaş aralığındaki çocuğun yaşadığı korkular çok yoğundur. Bunun sebebi de daha evvelden fark edemediği ve anlayamadığı durumları artık kendisine bir tehdit olarak algılamasından kaynaklanmaktadır.
3 – 6 yaş arasında çocuk daha çok öcüden, karanlıktan, hırsızdan, başına bir şey geleceğinden, doktordan, dilenciden ve çizgi filmde gördüğü kötü karakterlerden korkmaya başlar. Bu dönemde çocuk somut olayların yanında düşlediği ve hayal ettiği soyut olaylardan da korkar. Çocuk büyüdükçe, etrafını tanımaya başladıkça, zihinsel, bilişsel ve duygusal gelişimi arttıkça bu korkularla daha rahat baş edebilir hale gelecektir.
Çocuğun ilkokula başlamasıyla beraber hayal ve gerçeği iyice ayırt etmeye başlar ve korkularda da azalma görülür. Bu dönemde çocuklar daha çok okuldaki başarısızlığı, çirkin olması gibi kendisi ve içinde bulunduğu ortamla ile ilgili korkular yaşar.
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Nuşin Bilgin’in “Çocukluk Çağında Depresyon Etkenleri” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.