Çocukları Gribe Karşı Korumak | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Çocukları Gripten Koruyan 7 Altın Kural

Tarih: 11 Kasım 2022 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Çocukları Gripten Koruyan 7 Altın Kural

Çocukları Gripten Koruma

Kış mevsiminin getirdiği soğuk hava koşulları da kapalı ortamlarda daha sık bulunmamıza sebep oluyor. Bu yüzden çocukları gripten korumak için birtakım önlemler almamız önemli.

Henüz sonbaharın ortalarındayken, yaklaşmakta olan kış mevsimine ve beraberinde getirdiği bazı tatsız hediyelere de merhaba demek üzereyiz. Özellikle çocuklar bu zamanlarda yetişkinlere göre daha savunmasızlar ve üst solunum yolu enfeksiyonu, grip gibi bulaşıcı hastalıklar çocuklar arasında daha hızlı yayılıyor.

Grip Nedir?

Gribe neden olan virüse “influenza” denir ve bu virüs sayesinde grip 24 ila 72 saat arasında bulaşıcı hale gelmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlülüğü bu noktada kilit bir önem taşır. Çünkü yetişkinlere göre daha zayıf bağışıklık sistemine sahip çocuklarda grip şiddetlenerek zatürre ve bronşite doğru everilebilir.

Gribin Belirtileri Nelerdir?

Başlıca grip belirtilerini ele aldığımızda bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

  • Yüksek Ateş
  • Yorgunluk
  • Kas ve Eklem Ağrıları
  • Titreme
  • Baş Ağrısı
  • Boğaz Ağrısı
  • Öksürük

Eğer yukarıda belirtilen belirtiler şiddetli bir hal alırsa; düşmeyen yüksek ateş, nefes almada zorluk, ağrılı yutkunma, kusma, tıkanıklık vb. bir uzmana danışılmalıdır.

Soğuk Algınlığı ile Grip Arasındaki Fark Nedir?

Gribi tanımlarken influenza isimli virüsün sebep olduğu bir solunum yolu enfeksiyonu olarak niteledik. Diğer yandan soğuk algınlığı, bir diğer adıyla nezle, farklı virüslerin sebep olduğu daha hafif bir enfeksiyondur. Soğuk algınlığının belirtilerini ise burun akıntısı, hapşırık, boğaz ağrısı, öksürük olarak söyleyebiliriz. Belirtmek gerekir ki soğuk algınlığı görülen bir kişide yüksek ateş bir belirti olarak kendini göstermez.

Çocukları Korumak İçin Grip Önlemleri

  • Çocuğun topluluk içinde bulunduğu ve vakit geçirdiği kapalı alanların (kreş, okul , vb.) havalandırıldığından emin olun.
  • Çocuğun hijyen ve temizliğine özen göstererek sık sık ellerini yıkaması gerektiğini hatırlatın.
  • Grip sezonunda çocuğunuzu elinizden geldiğince kalabalık ve kapalı alanlardan uzak tutun.
  • Çocuğunuzu bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin açısından zengin besinlerle beslenmesine özen gösterin.
  • Çocuğunuzun gün içerisinde zaman geçireceği alanları dikkatli seçin ve açık havada mutlaka bir süre vakit geçirmesine olanak sağlayın.
  • Öksürme ve hapşırma sırasında çocuğun ağzını nasıl kapatacağını gösterin.
  • Alınacak en iyi önlem ise aşılanmadır. Özellikle mevsimsel grip için risk grubunda olan (astım, bronşit, alerjik yapıya sahip olan ve zatürre geçirmiş) çocuklar aşılanarak korunabilir.

D Vitamininin Önemi

D vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmede etkin bir rol oynar ve güneşe maruz kaldığımız zamanlarda vücudumuz tarafından üretilir. Kış mevsiminde hava koşullarının neden olduğu güneşle azalan temasımız hem biz yetişkinlerde hem de çocuklarda D vitamininin azalmasına sebep olur. Vücudumuzda azalan d vitamini bağışıklık sistemimizin güçsüzleşmesine, böylelikle grip gibi farklı hastalıklara yakalanmamıza da sebebiyet verir. Gerekli kontroller sağlandıktan sonra, eğer kan düzeyinde eksikliğe rastlanırsa uzman doktorun tavsiyesiyle kişinin yaşına uygun olarak D vitamini takviyesi yapılır. Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda, aileler bir uzmana danışmadan kendi istekleri doğrultusunda D vitamini takviyesine karar vermemelidir.

 

Bu yazı Elif Bulut yardımıyla hazırlanmıştır.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X