Çocuklarda yeme problemleri sıklıkla okul öncesi dönemlerde görülmeye başlar ve ergenlik dönemine geçişle birlikte kendiliğinden ortadan kalkar. Yalnız bazı durumlarda yeme problemleri çocuğun hayatını fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak olumsuz yönde etkileyebileceği için psikolojik desteğe ihtiyaç duyulabilir.
Yeme davranışlarındaki problemlerin altında çoğunlukla çocuğun duygularını sözel olarak ifade edememesi, yemeyi kendisini ifade etme yöntemi olarak seçmesi gibi sebepler bulunmaktadır.
● Ailenin çocuktan yüksek beklentilerinin çocuk üzerinde yarattığı baskı
● Ailenin çocuğa karşı eleştirisel tutum ve davranışları
● Ebeveynlerin fazla korumacı veya ilgisiz olması
● Ebeveynlerin fazla kontrolcü olması
● Aile içi ilişkilerde duyguların ifade edilmemesi
● Çocuğun stresle baş etmekte yaşadığı problemler
● Hayat değişimleri (taşınma, okul değişimi veya aile üyelerinde ki sağlık problemleri gibi) ve çocuğun bu değişimlere adapte olmakta sıkıntı yaşaması
● Yoğun kaygı
● Beden ile ilgili kaygılar
● Mükemmelliyetçi yapı
sayılabilir.
Özellikle okul öncesi dönemde 5-6 yaşlarında ki çocuklarda en sık görülen yeme problemlerinden bir tanesi yemeği reddetme ve kısıtlı yemedir. Çocuğun çoğunlukla kaygı kökenli duygu durumuna bağlı olarak yemek yemeyi ciddi anlamda kısıtlaması olarak tanımlanabilir. Çok kısıtlı yeme veya yemek yemeyi tamamen reddetme problemi kısa sürede çözülmezse çocuğun fizyolojik gelişiminde sıkıntı yaratabileceği için psikolojik destek almayı gerektirebilir. Genellikle depresyon, kaygı, takıntılı davranışlar, korku ve/veya okula gitmeyi reddetme gibi duygu durum, tutum ve davranışlarla birlikte görülebilir.
Uzman Klinik Psikolog Gülistan Tekin’in “Yemek Yeme Problemiyle Nasıl Başa Çıkılır?” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.
a) Aileyi kontrol etme isteği
b) İlgiyi üzerine çekme isteği
c) Kendi varlığını kanıtlama gereksinimi
d) İsteklerinin yerine getirilmesi arzusu
e) Kontrolcü ebeveynlere sınır koyma ihtiyacı
f) Herhangi bir sebepten kaynaklanan kaygı, stres ve üzüntü ile baş etme yöntemi olarak kullanma
Sayılabilir.
Ebeveynler çocuğa yemek yemesi konusunda baskı yapmak yerine, yemek yemeyi reddetmesinin ya da kısıtlamasının altında yatan sebeplerin üzerine durmalı. Odağı yemekten çekip çocuğun duyguları ve ihtiyaçlarına yöneltmeliler.
ÇocukluDünya Editörünün mesajı: Çoğu ebeveynden çocuklarının az yemesinden yakındıklarına şahit oluruz. Ebeveynlerin bu konudaki endişeleri genellikle çocuklarının yemesi gerektiği besin miktarıyla ilgili gerçekçi olmayan beklentileri nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Çocuğa yeme alışkanlığı kazandırmak veya var olan alışkanlığını değiştirmek için uygulanabilecek birçok adım olsa da bu konuda aydınlatılması gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Özellikle okul öncesi çocuğundan bahsediyorsak bu yaşlarda çocuklar oldukça hareketli ve etrafındaki uyarıcılara karşı her daim tetikte olduklarından bir yerde uzun süre oturmak onlara çok zor gelebilir. Bu yüzden de çocuğunuz yemeğe odaklanmaktansa dikkatini başka yerlere verebilir. Buna ek olarak her çocuk belirli yaşlarda bazı tatları severken bazı tatları sevmeyebilir ve bu çok normaldir. Eğer çocuğunuz çeşitli besinleri tüketiyorsa sevmediği bir iki yemeği yememesinde bir problem yoktur.
Ebeveynler böyle durumlarda zaman zaman çocuklarını yemek yemeye zorlayabilir veya ceza verebilirler. Fakat bu tür adımlar çocuğun gelişimde problemler yaratabilir. “Eğer yemek yemezsen parka gidemezsin” gibi cezalar sağlıksız sonuçlar doğurabileceğinden bu tür davranışlardan kaçınılmalıdır. Bunun yanı sıra çocuğu yemek yemeye özendirmek için kurulan “eğer bunu yemezsen arkandan ağlar” gibi cümleler gerçeklikten oldukça uzak olduğundan çocuğunuzun yeme davranışını değiştirmeyecektir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.