Çocuklarda Beslenme Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Edilmeli? | Çocuklu Dünya
 
Beslenme

Çocuklarda Beslenme Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

Tarih: 10 Aralık 2021 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarda Beslenme Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuklarda Beslenme


Çocuklarda beslenme ile ilgili en çok merak edilen soruları uzmanlarımız sizin için cevapladı:


Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Besinler Nelerdir?

Diyetisyen Müge BOZOK: Kış aylarında özellikle okul çağındaki çocukların mevsimine uygun sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri ile kaliteli proteinleri tükettiği dengeli ve yeterli beslenme düzenini sağlamak önemlidir. Bunun yanı sıra da aşağıdaki besinler de bağışıklık sistemini güçlendirmeye ekstra destek olacaktır.

  • Kefir, probiyotik içeriği ile
  • Kivi ve nar, C vitamini içeriğinin yüksek olması
  • Tahin & pekmez, demir içermesi ve tahinin besleyici özelliği
  • Bal, içeriğindeki yararlı bileşenlerin soğuk algınlıklarından tedavi edici etkisi
  • Kırmızı lahana, balkabağı, havuç gibi renkli besinler, içerdikleri antioksidan ile

Salgın Sürecinde Çocukları Nasıl Beslemeliyiz?

Diyetisyen Müge BOZOK: Çocukların bağışıklıkları güçlü olması adına fazla miktarlarda beslemek yerine yaşlarına uygun olan kalori dengesini bozmadan, mevsimine uygun her türlü sebze ve meyveden zengin, gün içerisinde düzenli olarak et/ tavuk/ balık/ köfte/ yumurta/ peynir gibi protein kaynaklarını öğünlerine yerleştirerek, şeker içeriği yüksek, paketli besinlerden uzak tutarak beslenme düzeni sağlanmalıdır. Fındık, badem, ceviz gibi tok tutan ve sağlıklı yağ içeren yağlı tohumların yer aldığı ara öğünler ile desteklenip, yeterli sıvı alımı için su içmeleri konusunda desteklenmelidir.

Çocuklar için Meyve Suyu Mu Meyve Mi Daha Sağlıklı?

Diyetisyen Müge BOZOK: Kutu meyve suyu çocuklara kesinlikle verilmemelidir. 1 bardak taze sıkılmış meyve suyunu elde etmek için de 2-3 adet meyvenin kullanıldığı düşünüldüğünde hem şeker hem kalori açısından yüklü bir içecek olan meyve sularına, meyvenin de posası dahil edilemez. Dolayısıyla bir bardak meyve suyunda 3 adet meyve şekerini çocuklarınıza yüklemek yerine ara öğünlerine paylaştırdığınız meyvelerin kendilerini yemeleri lif açısından zengin bir beslenme düzeni oluşturacaktır, daha sağlıklıdır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Badem Sütünün Faydaları Nelerdir?

Diyetisyen Müge BOZOK: Badem sütü, inek sütüne göre kalorisi ve yağ içeriği düşüktür aynı zamanda bitkisel olması nedeniyle alerjen içermez. Laktoz denilen süt şekerini de ihtiva etmediği için sindirimi kolaydır, kolesterolsüzdür.

Büyüme çağındaki çocuklarda inek sütü alerjisi yoksa, badem sütü kullanılmasına gerek yoktur. Çünkü büyüme çağındaki çocuklar için yeterli ve gerekli proteini sağlamaz.

Çocuklara Süt İçirmeli Miyiz?

Diyetisyen Müge BOZOK: İlk 3 yaşa kadar çocuklara alerji yükü yüksek süt yerine fermente bir besin olması ve probiyotik içeriğinin yüksek olması nedeniyle süt yerine zamanı geldiğinde yoğurt verilmesini öneriyoruz. 3 yaş itibari ile çocuğun tüketim alışkanlıklarına göre süt beslenmeye eklenebilir veya bu süreçte yoğurt tüketmiyorsa 2 yaş itibari ile alternatif olarak süt tercih edilebilir. Eğer günlük beslenmesinde ihtiyacı olan peynir ve yoğurdu tüketiyorsa ekstra süt verilmesine ihtiyaç olmayacaktır.

Çocuklarımızı Obeziteden Nasıl Korumalıyız?

Diyetisyen Müge BOZOK: Beslenme de özellikle paketli ve hazır gıdalardan uzak tutarken, yemek seçiciliği yüksek çocuklarda önlerine sadece yedikleri besinleri sunmamak önemli bir kuraldır. Su içmesi konusunda teşvik edilmelidir.

Her gün düzenli hareket edilmesi, egzersiz alışkanlığı edinilmesi konusunda yönlendirme yapılmalıdır. Öğün aralarında kalori yoğunluğu yüksek kek, kurabiye, börek, poğaça, çikolata gibi besinler yerine meyve/ kuru meyve alternatifleri önerilmelidir. Yemeklerini küçük tabaklarda servis ederek porsiyon kontrolü sağlanabilir. Ekran/ ipad/ telefon karşısında yemek yemek yerine yediği yemeğin farkında olması adına uyaranlardan uzak, yemek masasında yemek yemesi sağlanmalıdır. Okul kantinleri yerine yemekhanelerde yemek yemeleri veya evden yanlarında sağlıklı öğün alternatiflerini tüketmeleri sağlanmalıdır

Tuz Çocuğa Zararlı Mı?

Diyetisyen Müge BOZOK: İlk 2 yaşa kadar tuz verilmemelidir. 2 yaş sonrası da yeterli ve dengeli beslenen çocuklarda, meyve ve sebzelerin içerisindeki doğal sodyum miktarı alınması gerekeni karşıladığı için ekstra tuz eklemeye gerek yoktur. Damak tadını lezzetlendirmek için konulan tuz miktarı konusunda da dikkatli olunmalıdır. Mide epitel hücrelerini tahriş etmemek ve böbreklerden atılması konusundan yeterli sıvı almayan çocuklarda tuz tüketimi abartılmamalıdır.

Bebeklerde Gece Beslenmesi Zararlı Mı?

Diyetisyen Müge BOZOK: Düşük ağırlıklı doğan/ hastalık geçiren/ kilo almaya ihtiyacı olan/ 0-6 aylık olan bebeklerde aksine gece beslenmesi olmalıdır. 6. Ayı doldurduktan sonra ek gıdaya da başlandığı için bebeğin uyku kalitesini bozmamak için gece beslenmesi kademeli olarak azaltılarak bebeğin kilo alımına göre kaldırılabilir.

Çocuklara Verilebilecek Vitamin Takviyeleri Nelerdir?

Diyetisyen Müge BOZOK: Her çocuğun kilosu ve besin tüketimi farklıdır. Dolayısıyla çocuklara verilecek olan besin takviyeleri takip edilen hekimleri tarafından karar verilmelidir.

Kan tetkiklerinde eksiklik varsa demir, B12, D vitaminleri kullanılabilir. Büyüme ve gelişme geriliği varsa yine doktor tarafından karar verilerek çinko takviyesi önerilebilir. Aynı zamanda antibiyotik kullandıkları dönemlerde de probiyotik takviyelerinden yararlanılabilir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X