Ebeveynler, bebeklerinin her şeyiyle özenle ilgilenerek onların sağlıklı birer birey olmaları yolunda ellerinden gelenin daha fazlasını yapmaya çalışırlar. Onlar bebeklerinde gördükleri en ufak rahatsızlık belirtisinin üstünde durarak miniklerin sağlıklarının bu durumdan minimum düzeyde etkilenmesi için uğraşırlar. Çünkü bebek büyütmek oldukça zorlu bir süreçtir ve bu süreçte karşılaşılan her bir yenilik ebeveynlerin yeni bir mutluluk ya da endişeyle karşılaşmasını beraberinde getirir.
Bebeklerin diş çıkarması da çocuklarıyla ilgili her detaya değer veren ebeveynler için oldukça heyecan verici bir durumdur. Çünkü çıkan her diş, aileye bebeklerinin büyüdüğünü gösteren somut bir detaydır. Fakat miniğin karşılaştığı her yeni durum gibi dişlerinin çıkması da ebeveyne yeni sorumluluklar yükler. Anne ve baba, dişler çıktıktan sonra kendilerini çocuklarına diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaya çalışırken bulurlar. Çünkü çocuğun ileride ne kadar sağlıklı dişlere sahip olacağı çocukluktan itibaren dişlerine nasıl baktığıyla doğrudan ilgilidir. Bunun farkındalığıyla hareket eden aile de çocuklarına diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için çeşitli yöntemler denerler. Bu yöntemlerden bazıları şöyledir;
Bazen ebeveynler daha sağlıklı dişlere sahip çocuklarının olması için ellerinden gelen her şeyi yapsa da; çocukları dişlerini yeteri kadar temizleyemez ve miniklerin dişlerinde siyah lekeler oluşur. Bazen de bu lekeler kullanılan ilaçlar yüzünden oluşabilir. Yazımızın kalan kısmında dişteki siyah lekelerin oluşum nedenlerini, bu lekeleri ilerleten ilaçları, siyah lekeler ve çürükler arasındaki ilişkiyi son olarak da siyah lekelerin tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz.
Çocukların dişlerinde görülen sorunlardan biri de; dişte oluşan siyah lekelerdir. Bu diş lekeleri kromojen bakterilerin ön ve arka grup dişlerin dişetlerine yakın yerlerinde oluşan lekelerdir.
Lekeler demir sülfid içerir. Bakteriyel aktivite sonucu oluşan hidrojen sülfid ile tükürük ve dişeti sıvısındaki demir arasındaki reaksiyon sonucu oluşur.
Demir eksikliğine bağlı alınan ilaçlar, demir içeren multivitaminler şuruplar ya da pekmez tarzı gıdalar bu tip lekeler oluşturabilir.
Bunlar çürük değil, lekedir ancak görüntüsü siyah olduğundan çürük zannedilmektedir.
Ancak çocuk dişlerini iyi fırçalamaz ise bu lekelerin üstüne yemek artıkları daha kolay tutunabildiğinden diş çürümeleri oluşabilir.
Dişlerdeki siyah lekelerden normal diş taşı temizliği ve cila işlemi yapılarak kurtulmak mümkündür.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.