Bebeklerde Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?
Bebeklerin Ağız Bakımı
Ağız bakımı bebeklikten itibaren diş sağlığı için oldukça önemlidir.
Bebeğimin dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?
Bebeğinizin ağzında bir diş dahi çıkmış olsa bile fırçalama işlemine başlanmalıdır. Yemek artıklarının dişlerin üzerinden çıkartılması için hafif ıslatılmış tülbent ya da gazlı bez kullanılarak dişlerin temizlemesini öneriyoruz.
Çocuğumun dişlerini hangi teknik ile fırçalamalıyım?
Çocukluk çağında diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak çok önemlidir. Ancak çocukların el becerileri 10 yaşına kadar tam gelişmediği için, çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalarken, ara yüz ya da çiğneyici yüzeyleri etkin fırçalayamazlar. Bu nedenle fırçalama işlemi ebeveynlerin kontrolü altında olmalıdır.
Çocuğum için hangi diş fırçasını seçmeliyim?
Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Hijyenin sağlanabilmesi için 6 ayda 1 fırçanın değiştirilmesi gerekmektedir.
Bebekler ve çocuklar için hangi diş macunu, ne kadar kullanılmalıdır?
Üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Flourlu diş macunu kullanılması, dişleri çürüğe karşı korumak için her ne kadar gerekli ise de üç yaşından önce kullanımı ve yutulması sonucu daimi dişlerin minesinde kalıcı lekelenmeler oluşturabilmektedir. Bu nedenle flourlu diş macunu kullanımına üç yaşından sonra başlanması ve macun miktarını da mercimek tanesi kadar kullanılmasını önermekteyiz.
Çocuğuma dişlerini günde kaç kez fırçalatmalıyım?
Diş fırçalama alışkanlığı çocukluk döneminde kazanılması gereken bir alışkanlıktır. Şüphesiz anne ve babaya bu konuda büyük görev düşmektedir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocukların da sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce mutlaka dişlerini fırçalamaları gerekir.
Diş fırçalama alışkanlığının edinebilmesi için neler önerilebilir?
Fırçalama işlemi bir görev değil de oyun haline getirilebilir. Biz Diş Hekimleri olarak en çok ‘Brushing Chart’ dediğimiz fırçalama tabloları yaparak, çocuğun her diş fırçalamasından sonra tablosunu işaretlemesi ya da bir gülen surat yapıştırmasını öneriyoruz. Böylece çocuklar fırçalama alışkanlığını oyun yoluyla kazanmalarında yardımcı olmaktadır. Ayrıca ev içinde faaliyet olarak kartondan bir ‘Ağız İçi‘ oluşturmak onu hazırlamak, boyamak hatta sonrasında fırçalama oyunu oynamak da çocukların motivasyonunu arttırmakta faydalı olduğunu görmekteyiz.