Bebekler Nasıl Yatırılmalıdır?

Tarih: 20 Aralık 2019 - Cuma

Bebek Yatırma Yöntemleri

Yıllar içerisinde fikir değişikliği olan konulardan birisi de bebeğin yatağında nasıl yatırılacağıdır. Bebekler uyudukları zaman en güvenilir pozisyon olan sırtüstü pozisyonda yatırılmalı ve ara ara takip edilmelidir.

Bebekleri yatırma şekilleri nelerdir?

Sırtüstü pozisyonda yatırma

Yenidoğan bebeklerin boyun kasları yeteri kadar güçlü olmadığı için birebir gözlem altında olmadıkları zaman ve gece uykularında, mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır.

Bebeğiniz sırtüstü pozisyonda yattığında, kusmasından ve tıkanmasından korkuyorsanız; bebeğin yatağının baş kısmının altına bez-battaniye desteği koyup,25-30 derecelik hafif bir eğim sağlayarak güvenlik önlemi alabilirsiniz.

Yüzükoyun pozisyonda yatırma

Yüzükoyun yatırmak istenmeyen durumlar yaşanma ihtimali nedeniyle bebeğin boyun kasları güçlenip gelişene kadar önerilmez.

Tehlikeli olması bebeğin gün içinde yüzükoyun pozisyonda bırakılmayacağı anlamına gelmiyor. Bebek birebir gözlem altındayken bakımları yapılırken ve alt değişimlerinden sonra kısa süreli olarak yüzükoyun pozisyonda bırakılıp izlenebilir. Bebeğin kısa süreli, yüzüstü pozisyonda ve hareket halinde olmasını sağlamak; yüz, omuz ve kol kaslarını geliştirirken, sindirim ve boşaltım sistemine de olumlu katkı sağlar.

Yani güvenlik açısından bebek uyurken yüzükoyun yatırılmamalı, gözlemimiz altındayken yüzükoyun pozisyonda hareket halinde olmasını destekleyebilirsiniz.

Yan pozisyonda yatırma

Yan yatırma mide ve gaz problemlerinin rahatlamasına destek sağlar.

Çok kusan bir bebeğin beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sol tarafına, çok gazlı bir bebeğiniz var ise beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sağ tarafına yatırılması, kusma ve gaz problemlerinin hafiflemesine yardımcı olur.

Bebeğinizi yan pozisyonda yatıracağınız zaman, battaniye ya da yastıktan değil bebek için özel olarak üretilmiş olan yan yatırma yastıklarından destek alabilirsiniz. Yan yatırma yastığı, bebeğin sırt ve karın kısmını destekleyerek, bebeğin güvenli bir şekilde uyumasını sağlar.

Buradaki püf nokta ise bebeklerin uzun süreli yan yatırılmamasıdır. Sürekli yan yatırmak omurga eğriliklerine, kaburga kemiklerinde şekil bozukluklarına neden olabilir. Bebek tam olarak uykuya geçtiğinde yan yatış pozisyonundan sırtüstü yatış pozisyonuna geçilebilir.

Bebeğin hayatı söz konusu olduğunda işi hiçbir zaman riske bırakmamak gerekir. Bebek yüz üstü pozisyonda yatırıldığında, başını kaldıramazsa nefes yollarının kapanması ihtimali bulunur. Yan yatırıldığında ise bebeğin kendi kendine yüz üstü dönüp, nefes yollarının kapanması ihtimali vardır. Bu ihtimalleri sıfırlamak adına, bebekler için en güvenilir pozisyon olan sırt üstü pozisyonu tercih edilmelidir.

Bebek yatırırken tavsiyeler

  • Bebekler ilk aylarda geceleri mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır.
  • Bebek uyurken kalın olmayan, terletmeyen kıyafetler giydirilmelidir.
  • Bebek yatağında, yastık ve benzeri nesneler bulunmamalıdır.
  • Bebeğin yatak çarşafı pamuk ve gergin serilmiş olmalıdır.
  • Bebeğin üstünü örtmek için, yorgan ve tüylü kalın battaniyeler kullanılmamalıdır.
  • Bebeğin yatak çarşafı olabildiğince açık renk ve az desenli şeçilmelidir. Böylece çarşafa bulaşan kaka ve kusmuğu kısa sürede fark edebilirsiniz.
  • Güvenli ve sağlıklı bir uyku için, bebeğin yatacağı yatak şekil değiştirmeyecek sertlikte olmalıdır.
  • Yatakla beşik arasında 2 cm.′den fazla boşluk bırakılmamalıdır.
  • Bebek uyurken üzerini örttüğünüz battaniye, bebeğin göğüs hizasından yukarı seviyede olmamalıdır. Daha güvenli şekilde olması için battaniyenin yanları yatak kenarına sıkıştırılabilir. Böylece bebek hareket ettiğinde battaniye yukarı doğru çıkarak bebeğin yüzünü kapatmaz.
Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Pavor Nocturnus Nedir?

Pavor nocturnus ‘gece terörü, uyku terörü, uyku korkusu’ olarak da bilinir....
24 Haziran 2021 - Perşembe

Bebeklere Uyku Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Bebeğinize uyku eğitimi verirken dikkat etmeniz gereken bazı etmenler var...
15 Mayıs 2019 - Çarşamba

0-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerin gelişiminin büyük bir bölümü uykudayken gerçekleşir. ...
19 Mayıs 2020 - Salı