Aile İle Yemek Yemek Neden Önemlidir?
Ailece Yenen Yemeğin Çocukların Beslenme Alışkanlıklarına Etkisi
Çekirdek aile toplumun yapıtaşıdır. Tüm bireylerin davranışlarının ve alışkanlıklarının temeli ailede atılır. Birey, çocukluğunda ailesinde öğrendiği her şeyi ileri yaşamında bilerek veya bilmeyerek hayatına adapte eder. Bu sebeple de çocuğa alışkanlık kazandırırken ailenin rolü çok önemlidir.
Yemek yemek hayatımızı idame ettirebilmemiz için gereklidir. Fakat hayat idamesinin ötesinde anlamları vardır yemek yemenin. Ailece yenen yemek sofrası birleştiricidir. Orada sadece yemek yenmez; tüm duygular paylaşır, aile içi iletişim artar. İnsanları birbirlerine yakınlaştırır, özelliklere çocuklara güven, huzur, düzen alışkanlığı ve daha pek çok güzel duygu verir.
Bir araştırmaya göre aile ile birlikte yemek yiyen çocuklarda obezitenin daha az görüldüğü, psikolojilerinin daha iyi seyrettiği ve özellikle kız çocuklarında yeme bozukluğunun daha az görüldüğü belirtilmiştir.
Çocuklar Kaç Yaşından Sonra Yetişkinlerin Yediği Besinleri Yiyebilir mi?
Çocuklar 1 yaş itibari ile herhangi bir besin alerjisi veya hastalığı yoksa yetişkinlerin yediği her besini tüketebilirler. Sadece miktarları farklıdır ve onun miktarını çocuğun belirlemesine izin vermek en doğru yoldur.
Evde Yemek Düzeni ve Çocuğa Uygun Beslenme Yaklaşımı
Masa düzeni için en başta besin çeşitliliğinin olması çok önemlidir. Çocuk için farklı, eğlenceli sunumlar yapılabilir. Tüm yemekler masada olmalı ve çocuk istediği yemeği tercih edebilmelidir. Eğer çocukta tek tip beslenmeye yatkınlık varsa menüye müdahale edilerek aynı yol izlenebilir. Çocuk yediği yemeğin miktarına karar vermesi için özgür bırakılmalıdır.
Aile ile Birlikte Yemek Yemenin Faydaları
Her öğün tüm aile bireyleri ile masa kurmak elbette imkansızdır. Ama evde olan her kimse mutlaka yemek saatlerini bir düzene oturtmalıdır. Yemek saati düzenli olmayan çocuk arada yapacağı atıştırmalıklarla düzeni bozacağından yemek saati geldiğinde yemek yemek istemeyecektir. Ayrıca çocuğa mutlaka masada yemek yedirmelidir. Elinde atıştırarak gezen çocuk abur cubura daha meyilli olur. İstediği an yemek yiyebileceğini düşünür. Ve sağlıklı bir yeme alışkanlığı oluşturamaz.
Yasaklı yiyecek olmamalı, sadece miktara sınır getirilmelidir. Ödül için yiyecekler kesinlikle kullanılmamalıdır.
Uzman Klinik Psikolog Gülistan Tekin’nin “Çocuklarda Yeme Problemiyle Nasıl Başa Çıkılır?” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.
ÇocukluDünya Editörünün mesajı: Son yıllarda yapılan araştırmaların çoğu ailece yenen yemeklerin çocuklar üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Özellikle bu alanda yapılan büyük çaplı bir araştırma en az haftada 3 gün ailesiyle birlikte yemek yiyen çocuklarda obezitenin çok daha az oranda görüldüğünü bulmuştur. Buna ek olarak sağlıksız beslenme oranının ve yemek bozukluklarının büyük oranda azaldığı ve sağlıklı beslenme oranında büyük çaplı bir artış olduğu bulunmuştur. Çünkü aile ile yenilen yemekler çocuğun zararlı alışkanlıklardan uzak durarak sağlıklı beslenmesini ve bu sayede doğru şekilde beslenme alışkanlıkları edilmesini sağlar.
Bu yemekler sağlıklı besinler tüketmeyi sağladığı gibi çocukların doğru porsiyon ölçülerinde yemek yemesini sağlar. Çocuklar genellikle çoğu zaman yakınlarında olan ebeveynlerinin alışkanlıklarını örnek alırlar. Bu yüzden de yemek zamanlarında çocukları sağlık ve sağlıklı beslenmeye yönlendirmek ve ebeveynlerin de bu yönlendirmeler doğrultusunda davranmaları oldukça önemlidir. Bu yüzden de tüm aile bireylerinin birlikte yediği yemekleri alışkanlık haline getirmeniz çocuklar için önemli olduğu gibi ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişimin de güçlenmesine olanak sağlar.