10 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri
10 Aylık Bebek Gelişimi
10 aylık bebek diş çıkarmaya başlar, ön dişleri çıkmaya başlayan bebekler olabilir.
10 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi
Henüz bir şeyleri fırlatamazlar ama bile bile bir şeyleri yere düşürmekten zevk alırlar. Ayağa kalkıp bir yerlere tutunarak yürümeye başladıysa da, hızlıca ulaşmak istediği yere hızlı hızlı emekleyebilir, emekleme hızı artmış durumdadır.
10 Aylık Bebeğin Motor Gelişimi
Hala emekleyen bebekler olduğu gibi, eğer bebek 9. ayda ayağa kalkıp bir yerlere tutunarak yürüme denemelerine başlamadıysa bu ay başlayabilir. Bir şeyleri bir şeylerin içine geçirebilir duruma gelirler, örneğin, bardakları birbirine geçer şekilde üst üste üst üste koyabilirler. Emekleyerek, sürünerek veya ayağa kalkıp basamaklara tutunarak merdivenleri çıkmaya çalışabilir, bu nedenle eğer merdivenleri olan bir evde yaşıyorsanız merdivenlerin başına ve sonuna bebek bariyeri koymalısınız.
10 Aylık Bebeğin Boy ve Kilosu
10 aylık kız bebekler ortalama 9 kilo, boy olarak da ortalama 71-71.5 cm arasındadır. 10 aylık erkek bebekler ise ortalama 9.200-9.500 gr olmalıdır, boy olarak ise ortalama 73-73.5 cm arasındadır.
10 Aylık Bebeğin Beyin Gelişimi
10 aylık bebek gelişimi sürecinde aşağıdaki özellikler öne çıkar:
● Tat ve doku tercihleri geliştirir.
● Bir şeylerin nasıl yapıldığı/çalıştığı konusunda merak gösterir.
● Müzikten hoşlanır, melodi eşliğinde sağa sola sallanabilir.
● Kelimelere anlam yükler.
10 Aylık Bebeğin Zeka Gelişimi
Konuşmaya başlamadan önce sözcükleri anlamaya başlar. Sevdiği bir oyuncağın ismini söylerseniz, ona bakabilir veya parmağı ile gösterebilir. Siz telefonda nasıl konuşuyorsanız o da size taklit ederek oyuncak telefonu kulağına koyup konuşuyor gibi yapabilir. Bebeğiniz sizi taklit ederek öğrendiği için, onun yanında saçlarınızı tarayıp dişlerinizi fırçalayabilirsiniz, örneğin ona da küçük bir tarak verirseniz o da sizin nasıl kendi saçınızı taradığınızı izleyerek aynısını yapmaya çalışabilir.
10 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
10 aylık bebek gelişimi sürecinde sizin durumlara verdiğiniz tepkileri gözlemledikleri gibi söylediğiniz sözleri de dinlerler. “Bay bay yap” veya “Ellerini çırp.” gibi basit direktifleri anlayıp yapabilirler. Bebeğiniz henüz konuşmaya başlamamış olmasına rağmen, anlamsız mırıldanmalarına/sözcüklerine “Aaa gerçekten mi?” “Hımm demek böyle düşünüyorsun.” “Bu ilginç.” gibi yanıtlar vererek onunla diyaloglar kurmaya çalışın. Oyuncaklarını da konuşturabilirsiniz, bebek böylelikle yeni kelimeler öğrenir ve konuşmaya hevesi artar. Bebeğiniz parmağı ile bazı şeyleri işaret edebilir, siz de ona bu işaret ettiği şeylerin ne olduğunu söyleyebilirsiniz, “Evet, bu senin oyuncak ayın.” gibi. Aynı şekilde, siz de bir şeyleri parmağınızla gösterip onun ne olduğunu söyleyebilirsiniz, “Bak, bir araba!” gibi.
10 Aylık Bebeğin Duygusal ve Psikolojik Gelişimi
Bu dönemde bebeğin sosyal becerileri ve sosyal algısı gelişmektedir: Bebek, onunla iletişime geçen birçok kişiye büyük gülücükler saçabilir veya yabancıları gördüğünde utanarak yüzünü saklamaya çalışabilir. Jest, mimik ve hareketleri taklit eder. Sizin yüz ifadesini mutsuz gördüğünde onlar da yüzlerini buruşturabilir. Eğer 9. ayda sizden “ayrılma korkusu” başlamadıysa bu ay başlayabilir, özellikle tercih etmeye başladığı bir oyuncak olabilir; Bunlar bebeğin daha kompleks duygusal gelişimi yolunda adımlardır.
Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.
Uykuya geçmeye zorlanan bebeğe nasıl yaklaşmalı?
10 aylık torunumu uyuturken uyku saat aralıklarına dikkat etsem de oyun, kitap rutini dahi olsa uykuya geçmede zorluk yaşıyoruz. Bazen 5 dakika bazen yarım saati bulabiliyor uykuya geçmesi.
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Ritüel veya alışkanlıklar dizisinin bazen faydası oluyor. Bir kere uyku saatinin geldiğini belirtmek şöyle ki “Şimdi uyku saati, ninni söyleyeceğiz, bezimizi değiştireceğiz” gibi bütün temizlik işlemleri hallolur, alt değişir, pijamalar giyilir, yatmadan önce biberon veriliyorsa biberon ya da kucağa alıp sevmek, öpmek, okşamak ve uykuya hazırlamak. Bu her yaş için çok önemli. Yatma ritüeli dediğimiz şey ve yatmadan önce çocukta heyecan uyandıran, çocuğu hareketlendiren şeylerden kaçınmak lazım. Örneğin taklitler yaparak anlatılan bir hikâye uykusunu tamamen açabiliyor veya çok sevdiği zıp zıp oyunu hani onu hareketlendiren diyorum bütün bunlardan kaçınmak lazım. Uykuya yakınken yere uzanarak bir kitap okumak, yeni ninni söylemek, masal anlatmak, ışıkları loş hale getirip kulağına bir şeyler fısıldamak ona uyku saati geliyor çağrışımı yapıyor ve iyi de geliyor. Bazı çocuklara orda anne babanın tutumu ya da bakım verenlerin tutumunun da aynı olması lazım.
Bazı çocuklara mesela banyo çok iyi geliyor onları mayıştırıyor, uykuya geçişte kolaylık. Bazı çocuklar hareketleniyor banyoda ve uyuması gecikiyor. Ona göre seçmek lazım, uyumadan önce hep sakin aktiviteli okumak gibi ninni söylemek gibi. Kesinlikle ve kesinlikle ekran yok uyumadan önce cep telefonu yok, televizyon yok çünkü bunlar da çocuğu uyarıyorlar. İçinde ejderhalar, resimli kitaplar da çok zararlı olabiliyor uyku öncesi. İşte bilmem kimi yiyen ya da parçalayan kaplan yani o tip şeylerden muhakkak kaçınmak lazım uyku öncesinde. Mümkün olduğu kadar toz pembe rüyalar, sükunete davet eden hikayeler, daha önce yapılmış olan bir aktivite bunlar böyle fısır fısır anlatılabilir. Tabii ki en önemli ne bunları yaparken çocuğun uyutanın kucağında uyuyakalmaması ya da yatırılan çocuğun yanına yatarak uyutmamak, şu unutulmamalı çünkü kalktığınız anda çocuk hemen uyanıveriyor. Yanında olmak, odada olmak ama dibinde olmak değil, ten teması değil.
Ağlama krizleri çok olabiliyor. Yalnız kalmamak için ağlama, sırf ışığı söndürülmesinin diye ağlama, yatakta tek bırakılmasın diye ağlama bunlar inanılmaz yaygın ağlamalar. Uyandırırken ağlama bunlar da çok yaygın, gece uyku aralarında uyanıp ağlama. Bu ağlama kurgudan olabilir, kötü bir rüya görmüş olmaktan olabilir ama anneyi babayı yatağının başına getirtmek için de olabilir. Tabii daima ağladığında çocuk yanına gidiyoruz, bırak ağlasın boş ver kendi kendine uykuya dalar demiyoruz ama “tamam buradayım, yanındayım, yan odadayım, ben de uyuyorum sen de uyuyorsun” diye kısa bir rahatlatma çocuğa iyi gelebilir
10 aylık bebeğin kulağının yakınına baş baş hareketi yapması ne demektir?
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Merhabalar,
10 aylık bir bebek kulağının yakınına baş baş hareketi yapıyor gibi ise:
-Baş baş hareketi yapmış olan birini taklit ediyor olabilir
-Kendi kendine keşfetmiş olduğu bu hareketten hoşlanmış olabilir ve bu hareketi tekrarlıyor olabilir
-Tesadüfen yaptığı bu hareket çevre tarafından hoş karşılanmış olabilir, çevrede gülme, gülüşme, alkış gibi tepkiler yaratmış olabilir, tekrarlanmasına yol açmış olabilir
-Hiçbir nedeni olmayabilir
-Doğru yere isabet ettirilmemiş bir başbaş hareketi olabilir.
Bebeğinizi, yaptığı hareketleri, kendi kendine keşfettiği ve tekrarladığı hareketleri ve sizin hareketlerinizi taklit edip etmediğini izleyin.
Ne tür hareketlerin daha sık olduğunu gözlemleyin.
Bulgularınızı çocuk doktorunuzla paylaşın.
Kolay gelsin
Ay ay bebek gelişim özelliklerini aşağıdaki yazılarımızla öğrenebilirsiniz: