1. yaş itibari ile bebeklerin listelerine yumurta beyazı, bal, domates, tuzsuz salça, turunçgiller, çilek, ıspanak, pazı, pancar, patlıcan gibi her türlü yiyecek eklenebilir.
Günlük 2-3 porsiyon süt ve süt ürünleri, 1-2 porsiyon taze meyve, 2-3 köfte kadar protein, 1 porsiyon sebze, 2-3 porsiyon ekmek ve alternatifi tahıl yemeklerinden oluşan bir günlük menü planlaması yapılmalıdır.
Örnek Menü
1.5 yaş itibari ile bebekler, günlük yetişkinler gibi 3 ana öğün, 2 veya 3 ara öğün yapabilirler. Anne sütü alıyorlarsa da, yemeklerden önce olmamak kaydı ile istedikleri her zaman içebilirler. Formül süt (mama) alıyorlarsa ise günlük kalori ihtiyacı ve ek gıda alımına göre de bir ara öğünleri - tercihen gece- formül süt ile olabilir.
İnatlaşma, ağlama krizleri, tek besine dayalı bir beslenme, mama sandalyesine oturmama, gün boyu aç kalma gibi birçok beslenme sorunu ortaya çıkabilir. Bu yaş döngüsünde çocuklar kendi davranış ve düşüncelerini kabul ettirmek isterlerken, büyüme ve gelişme aynı zamanda bağışıklık sistemlerini koruma konusunda anneler endişeye kapılsalar da beslenme konusunda ısrarcı olmamalıdırlar. Özellikle de yemedikleri yiyecekleri televizyon, pc, tablet ekranı gibi uyaranlar ile yedirmeye çalışma ve çocukların da o sırada ne yediklerini fark etmedikleri bir yemek yeme alışkanlığı kazandırılmaması konusu önemlidir.
Kendimizden örnek vererek hergün aynı rutinden sıkılarak bazen beslenmede kendimizi ödüllendirmek isteyebiliyorken, onların da aynı rutin düzenden sıkılabileceğini unutmayın. Renkli yemek tabakları, şekilli bardaklar, animasyonlu kaşıklar gibi ilgilerini yemek ve sofra düzenine çekebilecek materyaller ile yemekleri sunabilirsiniz. Şekilli kalıplarla omletlerini, kreplerini pişirebilirsiniz, makarnalarını pilavlarını şekillendirerek içerisine et yemeklerini saklayarak sunabilirsiniz. Yoğurtlarının içerisine renkli meyveler ve ballar ekleyip, dondurma kaplarına sunabilirsiniz gibi birçok alternatif ile yemek yeme reddini ve inatlaşmasını aşabilirsiniz.
Hergün yumurta ve peynir çeşitleri, demirbaş yiyecekler düşünülerek kahvaltıları organize edilmelidir. Krep, omlet çeşitleri, sebzeli tuzlu çörekler, sağlıklı ekmekler tahıl grubuna alternatif olabilirken, yumurta ve peynir çeşitlerini de içerisine dahil olabilir.
Bal, pekmez, tahin gibi tatlandırıcılar bebeğin iştah durumuna göre eklenebilir.
EV YAPIMI DONDURMA
Hepsini blendardan geçirip kalıplara döküp, en az 3 saat bekleterek tüketebilirsiniz.
LORLU POĞAÇA
BAHAR BÖREĞİ
Bebeklerin yememesi gerekenler:
Lütfen dikkat! Buradaki bilgiler genel bilgiler olup çocuğunuzun özel bir durumu varsa lütfen kendi çocuk doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz. Her çocuğun ve beslenme süreci farklı olabilir. Normal dışı bir reaksiyon gördüğünüzde kendi çocuk doktorunuza danışınız.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.