Yaz Tatili Kontrol Listesi

çocukla yaz tatiline hazırlık

İster anneannelerin yazlığına ulaşmak için olsun, ister kalmaya niyetlendiğiniz kısa otel deneyimleri için olsun; isterse de yıllardır içinizi tırmalayan “çocuklarla çadır kurma” merakınızı gidermenin tam zamanı diye düşünüyor olun; bu yaz yine mutlaka yolculuk yapacaksınız. Peki ama bu “çocuklu yolculuklar” için gerçekten hazır mısınız?

çocuklarla uzun yolda oynanan oyunlar

Sihirli Yol Oyunları

Çocuklarla yapacağınız uzun otobüs, araba, uçak ya da tren yolculuklarında minik yol arkadaşlarınızın oturdukları yerden kalkmamaları için fazla malzeme gerektirmeyen ve kesinlikle “hayat kurtaran” bazı basit yol oyunları oynamayı deneyebilirsiniz. Diğerinin söylediği kelimenin son harfinden ‘kelime türetme’; ya da “Evet/Hayır” oyunu gibi klasiklerle; “en sevdiğin 3 meyve/hayvan/renk/oyun/ders/çizgi film kahramanı hangileridir?” gibi anket sorularının yanı sıra, bizimkiler “harf bulmaca oyunu” nu ve “mandallı yol oyunumuzu” pek severler. İşte bu oyunların kuralları:

  • Harf Bulmaca Oyunu: Kemerimiz bağlı; koltuğumuzdan kalkmadan camdan dışarı bakıp yanından geçtiğimiz tabelaları okumaya çalışıyoruz. Kim ilk olarak örneğin T harfiyle başlayan bir tabela görürse; o, suyundan ya da meyve suyundan bir yudum almaya hak kazanıyor. Böylece hem sizinkiler yolun nasıl geçtiğini anlamayacak hem de kontrolsüzce sıvı tüketip yolculuk boyunca sizi acil tuvalet bulmak zorunda bırakmayacaklardır.
  • Mandallı Yol Oyunu: Yolculuğun başında araç içinde görünen müsait bir yere (tavan, kılıf ya da güneşlik gibi) her çocuk için birer mandal asılır. (Yolculuk öncesi ahşap mandallar alıp çocuklardan bu mandalları süslü stickerlarla kişiselleştirmelerini veya diledikleri şekilde kendi adlarını yazmalarını isteyebilirsiniz.) Çocuk yol boyunca yaramazlık yapar ise mandalı aşağı inecek; uslu durup örnek ve sabırlı davranışlar sergiledikçe yeniden ilgili yere geri asılacaktır. Yolculuk bittiğinde isim mandalı halen asılı olan çocuk, gidilen şehrin ünlü tatlısından (vb.) yeme hakkı kazanır.

Çocukla seyahatte sırt çantasında olması gerekenler

Sırt Çantamızda Neler Var?

Gittiğiniz kentte tam güzel bir restoran araştırmışsınız; güzel bir akşam yemeği için belki daha yola çıkmadan rezervasyonlarınızı yapmışsınız ama o da ne? Uyku saatleri ve yemek düzeni birbirine karışan ufaklık tüm gün yabancı bir yerde olmanın verdiği yorgunlukla adrenalinin doruklarında, yerine oturmak bilmiyor ve yemeğinizi zehir mi ediyor? Ya da araba kiralayıp çevreyi gezeceksiniz veya trenle farklı bir şehre geçmeye karar verdiniz ama sizin küçük yol arkadaşı yine koltuğunda oturma konusunda isteksiz ve araçta yaygarayı koparıyor mu? Hatta daha küçük yolcular için; ufaklık sabahtan beri pusetten –ya da örneğin uçakta kemer takmaktan- bıkmış; daha fazla koltuğa bağlı oturmak istemiyor mu? O zaman işte size tatillerde hayat kurtaran ve sırt çantanızdan eksik etmemeniz gereken oyalanma materyalleri listesi:

  • Çocuğun sevdiği ama çok sık görmediği (ve hatta mümkünse yeni) minik oyuncakcıklar, objeler, figürler,
  • Boya kalemleri, boyama kitapları, stickerlar,
  • Kırtasiyelerde kolayca bulunan silinebilir yolculuk kartları,
  • İskambil; UNO gibi kart oyunları,
  • Yolculuk tipi mini satranç, dama ya da tavlalar,
  • Az yer kaplayan minik Legolar,
  • Oyun hamuru,
  • Okumayı bilenler için basit okuma kitapları ya da çocuk dergileri,
  • Etrafı incelemesi için bir büyüteç,
  • Fotoğraf çekmesi (ya da çeker gibi yapması) için oyuncak fotoğraf makinesi -ya da sizin eski fotoğraf makineniz-
  • Sürpriz yumurtalardan çıkanlar gibi kendi kuracağı, kurarken de el oyalayan minik oyuncaklar;
  • Belki minik bir araba ya da bir mini bebek.
  • Hatta isterseniz yol boyunca gideceğiniz yönü takip edebilmeleri için ellerine verebileceğiniz minik haritalar…

Burada birinci kilit nokta yanınıza aldıklarınız her gün gördüğü oyuncaklardan farklı olmalı ve böylece mümkün olduğunca uzun süre ilgi çekmeli. Günümüzde “ne alırsan 1TL” gibi mağazalar mevcut. Seyahatlerden önce bu tür dükkânlardan çocukların ilgisini çekebilecek parçalar satın alıp yol öncesi hediye paketi bile yapabilirsiniz. Paket açmak hem ilgiyi uzatıyor hem de oyuncağı çocuk için daha cazip kılıyor. İkinci kilit nokta ise: minikler ilk sunduğumuz objeden sıkılmadan ikinci pakete kesinlikle geçmiyoruz! İşte tüm bunlar sizin o güzelim restoranda birazcık daha uzun süre rahatça oturup iki lafın belini ağız tadıyla kırabilmenizi sağlıyor! Onlar mutlu; siz mutlu, insan aile tatilinde başka ne ister ki?

 yolculukta acıkan çocuk

Unutmayın, Aç Çocuk Oyun Oynamaz!

Çantalarınızda küçük yol arkadaşları için akmayan, kokmayan, ayaküstü yenebilecek sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmayı da unutmayın. Bu tür anlık hayat kurtaran atıştırmalıklar; gün boyu sizin temponuza uymaya çalışırken uyku ve yemek düzeninden -ister istemez- ödün veren ufaklıkların acıkıp huysuzlanmalarını (ve otomatikman sizin de iki ayağınızın bir pabuca girmesini) önleyecektir. Böylece siz az bildiğiniz bir kentte aileniz için en uygun olan restoranı (neyle gidilir; kaçta açılır… vb.) rahatça arayıp araştırırken; minikler de açlıklarını bastırıp sizi fazla sıkboğaz etmemiş olurlar. Ne de olsa; güzel ve unutulmaz bir tatil için, tüm katılımcıların huzur ve mutluluğu birincil şarttır, öyle değil mi?

Herkese şimdiden sağlıklı ve mutlu bir yaz tatili dilekleriyle!

 

Bu yazı Nilsu Emre tarafından hazırlanmıştır.